donderdag 20 januari 2011

citroen - schuimtaart

citroen - schuimtaart

Citroen - schuimtaart

Ingrediênten (voor 8 à 10 personen)
- klontje boter (om bakvorm in te vetten)
- 250 gr brokkeldeeg
- 3 el maïzena
- 85 gr kristalsuiker
- geraspte schil van drie citroenen
- 300 ml koud water
- 150 ml citroensap
- 3 eierdooiers
- 55 gr boter, in stukjes
(voor de meringue):
- 3 eiwitten
- 175 gr kristalsuiker
- 1 el lichtbruine basterdsuiker

Werkwijze:
- Vet een taartvorm in, bak het brokkeldeeg blind op 200°C (circa 20 - 30 min.)
- Doe maïzena, suiker, citroenschil in een pan. Roer met wat water tot een gladde pasta.
- Voeg geleidelijk citroensap en de rest van het water toe. Breng al roerend aan de kook. Laat 1 min. zachtjes sudderen tot er een glad en glanzend mengsel ontstaat.
- Haal van het vuur, klop er één voor één de eidooiers door, nadien de klontjes boter.
- Zet de pan in koud water, zodat het mengsel kan afkoelen.
- Schep de vulling op de taartbodem.
- Klop de eiwitten tot zachte pieken, klop er geleidelijk aan de suiker door.
- Verdeel de meringue over de taartvulling en maak er krullen van.

- Bestrooi met basterdsuiker.
- Bak de taart 20 à 30 minuten, tot de meringue knapperig en licht goudbruin is (het midden moet nog zacht zijn).

Intro Walter's Verjaardagsshow



jeugdsentiment ...

dinsdag 18 januari 2011

Chocolade - fudgetaart

Ingrediënten (6pers.):
- 350 gr brokkeldeeg
- poedersuiker
(voor de vulling):
- 140 gr pure chocolade
- 175 gr boter (in stukjes)
- 350 gr lichtbruine basterdsuiker
- 100 gr bloem
- 1/2 tl vanille - extract
- 6 eieren

Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak brokkeldeeg blind, 12 à 15 min.
- Smelt chocolade en boter au bain marie.
- Roer glad, laat afkoelen.
- Doe suiker, bloem, vanille - extract en eieren in een aparte kom en klop door elkaar.
- Meng er het chocolademengsel onder.
- Schenk de vulling op de taartbodem en bak de taart 50 min. op 180°C.
- Laat de taart volledig afkoelen op een rooster.
- Bestuif voor het serveren met bloemsuiker, garneer eventueel met slagroom, die licht met kaneel is bestrooid of een bolletje ijs


zondag 16 januari 2011

Slagroom - advocaattruffels

Ingrediënten:
- 150 gr pure chocolade
- 100 gr melkchocolade
- 75 ml slagroom
- 25 gr boter
- 1 à 2 el advocaat
- chocoladekorrels

Werkwijze:
- Hak alle chocolade fijn.
- Breng slagroom in een pan aan de kook, neem de pan van het vuur, laat er onmiddellijk de chocolade en boter in smelten.
- Roer er de advocaat onder.
- Zet circa 1u45 min. in de koelkast, tot het mengsel vormbaar is.
- Rol kleine balletjes van het mengsel met koele handen.
- Wentel de balletjes door de chocoladekorrels.
- Zet minimum 2u. in de koelkast.

TIP: je kan de advocaat vervangen door een el rum, amaretto, ...

Barbapapa 16 (Het geheim van de verdwenen taart)