Labels

zaterdag 15 januari 2011

Snelle rabarbertaart

Ingrediënten:
- 12 el zelfrijzende bloem
- 9 el suiker
- 12 el melk
- 9 el maïsolie
- 3 eieren
- rabarberstukjes

Werkwijze:
- Meng bloem, suiker, melk, olie en eieren in een mengkom.
- Bewerk tot een luchtig deeg.
- Meng de rabarberstukjes onder het deeg.
- Stort het deeg in een beboterde en bebloemde bakvorm.
- Bak circa 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

TIP: lekker met een coulis van rabarber en een bolletje ijs.
 (rabarbercoulis maak je zo: rabarberstukjes met suiker (naargelang smaak) laten inkoken, naargelang gewenste dikte water toevoegen).

Zoete zonde: gekarameliseerde ananas met vanille - ijs

Ingrediënten (6 pers.)
- 1 ananas
- vanille - ijs
- frambozencoulis
- italiaanse koekjes
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 el suiker
- een klontje hoeveboter
- 1dl slagroom
- 2 el bloemsuiker
- grand marnier
- enkele framboosjes om te garneren
(voor biscuit):
- 2 eieren- 75 gr suiker
- snuifje zout
- 75 gr bloem (50 gr bleom + 25 gr maïsbloem)
- 1 tl bakpoeder
- klontje boter


Werkwijze:
(voor biscuit):
- Klop eiwit stijf, klop eigeel en suiker op tot een schuimige massa
- Voeg bloem, bakpoeder en snuifje zout toe
- Vet een muffin tray in met boter en bestuif met bloem
- Verdeel deeg over de muffin tray
- Plaats een 10 à 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven


(voor ananas):
- Schil de ananas, en snij in dunne schijfjes
- Verhit hoeveboter in een pan, bak er de ananasschijven goudbruin in, bestrooi tijdens het bakken met suiker en vanillesuiker, zodat de schijven karameliseren
- Blus met grand marnier


(voor afwerking):
- Snij de cakejes in schijven, besprenkel met grand marnier
- Klop de room met twee el bloemsuiker en wat frambozen op
- Dresseer per bord:
  - een plakje cake, schik daarop (de warme) schijf ananas, met daarop een bolletje vanille - ijs, bestrooi met de crumble van een italiaans koekje
  - garneer met enkele toefjes frambozenslagroom, enkele framboosjes, en wat coulis

Lekkerrr ... frambozencoulis

Ingrediënten:
- 750 gr frambozen
- 1/2 citroen
- 2 1/2dl water
- 300 gr bloemsuiker


Werkwijze:
- Mix de frambozen tot puree, en wrijf ze door een zeef, om de pitjes te verwijderen
- Laat op een zacht vuurtje het water met de bloemsuiker en het sap van een halve citroen inkoken tot siroop.
(Als de frambozen iets zuurder zijn, zal u iets meer bloemsuiker moeten gebruiken)

- Voeg de frambozenpuree toe, roer goed om en laat nog enkele minuutjes mee inkoken.


TIP: je kan dit gemakkelijk invriezen! Kan zowel warm als koud geserveerd worden.

Eindfilmpje De Laatste Show taart

vrijdag 14 januari 2011

Frambozen - biscuittaart ... in een potje!

Frambozenmousse met biscuit


Ingrediënten:
(Voor de mousse):
- 1 bakje frambozen
- 3 blaadjes gelatine
- 1/2 l room
- 4 el bloemsuiker
(Voor de biscuit):
- 2 eieren
- 75 gr suiker
- snuifje zout
- 75 gr bloem (50 gr bleom + 25 gr maïsbloem)
- 1 tl bakpoeder
- klontje boter
(Voor de afwerking):
- Framboise likeur
- Frambozencoulis


Werkwijze:
(Voor de mousse):
- Laat gelatine even weken in koud water, knijp uit en los au bain marie op
- Meng de gelatine onder de room (gezoet met 2 el bloemsuiker), en zet in de ijskast
- Maak de frambozen schoon, pureer ze, en bestrooi ze met bloemsuiker
- Klop de room, die ondertussen al wat opgesteven is, helemaal stijf, en meng er de frambozenpuree onder
- Zet in de ijskast
(Voor de biscuit):
- Klop eigeel en suiker op tot een schuimige massa
- Klop eiwit stijf
- Spatel bloem en bakpoeder onder het eiwit, voeg eigeel - suikermengsel toe
- Voeg een snuifje zout toe
- Vet een bakvorm in met boter, en bestuif met bloem
- Bak in een voorverwarmde oven op 180°C
(Voor de afwerking)
- Doe een bodempje biscuit in de aperitiefglaasjes
- Besprenkel met framboise
- Spuit m.b.v. een spuitzak de frambozenmousse op de biscuit
- Werk af met een dun laagje frambozencoulis
- Laat enkele uren opstijven in de ijskast


TIP: leuk op een dessertbuffet!


Smakelijk!


Biscuittaart ... in een potje!

Chocolademousse special - 6 pers.


Ingrediënten:
(voor de chocomousse):
- 3 eieren
- 150 gr chocolade
- 100 gr suiker
- 2 el bloemsuiker
- klontje boter
(voor de biscuit):
- 2 eieren
- 75 gr suiker
- snuifje zout
- 75 gr bloem (50 gr bloem + 25 gr maïsbloem)
- 1 tl bakpoeder
- klontje boter
(voor de afwerking):
- advocaat
- rum
- slagroom
- bloemsuiker
- chocoladeschilfers


Werkwijze:
(Voor de chocomousse):
- Klop eigeel met suiker tot een schuimige massa
- Smelt chocolade met een klontje boter au bain marie
- Klop eiwit stijf, klop slagroom met 2 el bloemsuiker stijf
- Spatel gesmolten chocolade onder het schuimige mengsel van eigeel en suiker
- Spatel slagroom luchtig onder het mengsel
- Spatel eiwit luchtig onder het mengsel
- Plaats in de ijskast
(Voor de biscuit):
- Klop eigeel en suiker tot een schuimige massa
- Klop eiwit stijf
- Spatel bloem en bakpoeder onder het eiwit, voeg eigeelmengsel toe
- Voeg een snuifje zout toe
- Vet een bakvorm in met boter, en bestuif met bloem
- Bak in een voorverwarmde oven op 180°C
(Afwerking):
- Snij biscuit in stukjes
- Doe in "aperitiefglaasjes" een bodempje biscuit, besprenkel met rum
- Doe op het laagje biscuit een laagje advocaat
- Klop slagroom op met twee el bloemsuiker, samen met enkele el advocaat
- Spuit m.b.v. een spuitzak een toefje advocaatslagroom op de chocomousse, werk af met chocoladeschilfers
- Laat enkele uurtjes opstijven in de ijskast


TIP: leuk voor op een dessertbuffet!




Smakelijk!


Project "princesse cuisine"

Tromgeroffel, trompetgeschal ... Het is zover! Vol trots onthul ik u: "princesse cuisine"!
Na nachten wakker liggen, na lang denken en zoeken en dingetjes op een rij zetten, vond ik mijn nieuwe uitdaging!
Zoals u weet, of niet weet ... sta ik bijzonder graag achter het fornuis. En heb ik de laatste tijd een nieuwe passie ontdekt: bakken van taarten en cupcakes.
Vanillecupcakes, chocoladecupcakes, met rozijntjes, met chocoladekorrels, met confituur, ... Versierd met slagroom, met chocolade, met goudpoeder, met sterretjes, met hartjes, ...
Grootmoeders taarten, zoals u ze niet meer bij de  bakker kan vinden, u weet wel, van die fantastische biscuittaarten, confituurtaarten, frangipannetaarten, slagroomsoezen, ...waar het hele huis naar ruikt als u ze uit de oven haalt. Maar dan met een hedendaags tintje.
En dan de afwerking, daar kan ik me helemaal in uitleven! Werken met sjablonen, met glanspoeder, met advocaatslagroom, met boterroom ...

Of u houdt wel van een biscuittaart, zoals grootmoeder ze bakte, maar heeft het liever praktischer op familiefeestjes (we weten allemaal dat het snijden en proper op een bord krijgen van een gigantisch stuk slagroomtaart een zekere handigheid vereist, en dat  op familiefeesten waar men een glaasje op heeft, tegen men aan het dessertbuffet begint, die handigheid vaak iets verder te zoeken is ...).
Ook daar vond ik een simpele oplossing voor ... biscuittaart, op grootmoeders wijze, in een glaasje!

U vraagt? Ik bak!